top of page

Werken aan Sociale Vaardigheden

De Gouden weken

Het anti-ruzieteam

De speelkoffers

Cirkelen

Herstelgesprekken
 

Pesten
 

Ieder schooljaar start met een beetje spanning. Hoe zal mijn juf/meester zijn ? Wie zit in mijn klas ? Zijn er nieuwe vriendjes of vriendinnetjes ? Die eerste 6 weken zijn daarom heel belangrijk voor de groepsvorming. Als school zetten we daarom in de eerste maand extra in op groepsvorming: zowel op schoolniveau (startactiviteit de eerste week, wekelijks luisteren naar een verhaal over vriendschap, strapdag, ...) en op klasniveau (iedere maandag een korte groepsvormende activiteit, inzetten op samenwerken, ...). Zo hopen we op het vormen van een hechte band tussen de kinderen in de klas.

​

Kinderen leren het meest van elkaar. Daarom engageert het zesde leerjaar zich tot de bemiddelaars van de speelplaats. Iedere week zijn een 3-tal kinderen het anti-ruzieteam. Ze zijn zichtbaar door een toepasselijk fluo-hesje zodat kinderen met een conflict hen kunnen herkennen. Samen en onder begeleiding van de leerling van het zesde leerjaar wordt in het nest naar een oplossing gezocht.

Verveling zorgt voor niet aanvaardbaar gedrag en ruzie. Daarom worden tijdens de speeltijden speelkoffers aangeboden aan alle leerlingen. Kinderen lenen de koffers uit en brengen ze terug binnen. Zo leren ze ook zorg dragen van het speelgoed en hun verantwoordelijkheid te nemen. Daarenboven zet het speelgoed aan tot 'samen spelen', een win-win situatie.

Vanaf het derde leerjaar zetten we graag in op communicatie. Samen praten in een veilige omgeving helpt. Daarom gaan we telkens bij een nieuw groeimoment (en op vraag van leerkracht of leerling meer indien nodig) cirkelen met de klas. Via een specifieke methodiek waar ieder kind eenzelfde stem heeft, worden onderwerpen besproken: soms worden deze aangegeven door de leerkracht, maar meestal gaat het over 'iets' dat leeft in de klas. Door op een respectvolle manier met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren, leren we kinderen hoe ze hun mening kunnen verwoorden op een correcte, maatschappelijk aanvaardbare manier.

​

Als school zetten we in op herstel. Na een conflict kunnen we het weer goedmaken. Daarenboven is het belangrijk dat kinderen inzicht krijgen in hun gedrag, actie - reactie. Daarom zetten we als school in op herstelgesprekken. Bij conflicten nemen we de tijd om rustig te worden, naar elkaar te luisteren, inzicht te krijgen in het probleem en te zoeken naar een oplossing. Bij deze oplossing hoort telkens ook een herstel: beide kinderen of de groep kinderen doen een extra inspanning om terug samen te spelen.

​

Als school zetten we vooral preventief in tegen pesten. Door alle voorgaande acties en door voldoende communicatie voorkomen we heel wat problemen. Maar we zijn daarom niet blind en beseffen dat pesten schuilt gaat in een klein hoekje. Daarom gaan we een pestproblematiek niet uit de weg, maar gaan we intensief met de betrokkenen en/of de klas aan de slag. Dit kan door poppenspel, cirkelen, benoemen, klasgesprekken, ... maar ook door open communicatie naar de ouders van alle betrokkenen. Eenvoudig is dit niet, een pasklaar antwoord hebben we niet, maar we hebben heel wat kennis en mogelijkheden om dit probleem, indien het zich voordoet aan te pakken. Deze aanpak hebben we ook aan de vereniging 'kies kleur tegen pesten' voorgesteld, waarvoor we een zilveren medaille kregen.

​

bottom of page